Проф. Николай Овчаров намира близки черти между вярванията на инките в Южна

...
Проф. Николай Овчаров намира близки черти между вярванията на инките в Южна
Коментари Харесай

Проф. Овчаров намира прилики между вярванията на инките и древните народи на Балканите

Проф. Николай Овчаров намира близки черти сред вярванията на инките в Южна Америка и античните нации на Балканите. През последните дни ученият продължава своето странствуване из Перу и Боливия. Целта му са покрайнините на езерото Титикака, което се намира на над 3500 м надморска височина. Там са и останките на велики цивилизации, съществували в първо хилядолетие след Христа, споделя ученият.

 

Професорът е съумял да се запознае с храма на слънцето и светилището Пума-Пумке на културата Тиуака, където са непокътнати гигантските скулптури на основния господ Виракоча и богинята на земята Пачамама. Той следи неповторимо събитие, при което при залез слънчевите лъчи минават през каменен портал и попадат върху свещения басейн на великата богиня. Такова алегорично оплождане на земните глъбини е намерено в Източните Родопи при пещерата „ Утробата “ на тракийската богиня майка, разяснява Овчаров. 

Той учи и първите монументи на инките по своя път към столицата им Куско и Мачу Пикчу. Това е острова на слънцето в центъра на езерото Титикака. Там има значим храм на инките от 14-15 век на мястото, където съгласно легендата е роден Виракоча. Овчаров изследва и забавни некрополи от кръгли мавзолеи, правени още преди инките. „ Удивително е сходството с кръглите мавзолеи на Перперикон, открити преди няколко години. Това демонстрира близостта на човешките религии, въпреки отдалечени на повече от 10 000 км “, коментира проф. Николай Овчаров. 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР